Moje zongzi!

Zbliża się Święto Smoczych Łodzi (端午節), a więc trzeba przygotować zongzi - ryżowe pierogi (粽子). Te ryżowe smakołyki to zawinięty w liście bambusa farsz z kleistego ryżu, kawałków mięsa, grzybów (są także inne wersje min. z owocami morza, gotowanym żóltkiem itd). Na naszym osiedlu zorganizowano kurs jak zwijać zongzi. Oczywiście ja też uczyłam się jak robić zongzi i mogę spokojnie powiedzieć, że jestem ekspertem w ich zawijaniu.
Święto Smoczych Łodzi obchodzone jest ku czci chińskiego poety i cesarskiego doradcy Qu Yuan (屈原), który w wyniku dworskich intryg stracił zaufanie władcy i został wygnany z dworu. Zrozpaczony poeta rzucił się w nurty rzeki Miluo (汨羅江). Okoliczni rybacy pospieszyli mu na ratunek, ale na próżno! Nie chcąc, aby ryby naruszyły ciało poety, rybacy rzucali do wody ryż zawinięty w liście. To wszystko miało miejsce w 278 p.n.e, a my na pamiątkę tego wydarzenia jemy zongzi. Jednak kulminacyjnym momentem święta są wyścigi smoczych łodzi, które są długie i zakończone na dziobie głową smoka. Święto Smoczych Łodzi to jedno z najważniejszych święto w tradycyjnym kalendarzu chińskim. Obchodzone jest ono piątego dnia piątego miesiąca - w tym roku będzie to 23 czerwca.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chińskie więzienia: tortury i interes

Tajwańskie maszyny trafiały do Rosji

Mieszanka chińskiego autorytaryzmu i zachodniego wokeizmu