Chińskie pałeczki
Chińskie pałeczki wykorzystywane jako sztućce mają już ponad 5 tysięcy lat. Początkowo Chińczycy używali pałeczek i noży. Z czasem jednak potrawy zaczeły być krojone przed gotowaniem na drobne kawałki i noże okazały się zbyteczne. „Człowiek szlachetny nie używa noża”, twierdził uważany za największego chińskiego filozofa Konfucjusz. Ok. roku 500 n.e. pałeczki, nazywane po chińsku „kuai zi” (筷子) powędrowały poza granice Chin i zaczeły być używane w Korei, Japonii, Wietnamie, a nawet Tajlandii. Dziś codziennie ponad 2 miliarda ludzi na całym świecie używa pałeczek.
Oczywiście używając pałeczek nie należy zapominać o etykiecie.
Zabawa pałeczkami przy stole jest dużym nietaktem. Pałeczki wbite w ryż znajdujący się w miseczce przypominają kadzidełka zapalane w czasie uroczystości pogrzebowych. Należy więc tego unikać. W zdumienie wprowadziłoby by Chińczyka odwrócenie pałeczek grubszą strona do jedzienia. Gdy nie jemy należy położyć pałeczki na specjalnej podstawce - trzymanie ich cały czas w ręku czy gestykulowanie nimi jest oznaką braku kultury.
W odległych czasach Konfucjusz propagował korzystanie z pałeczek dziś jednak współczesne pałeczki mogą dostarczyć nie lada kłopotów. Na alarm biją między innymi ekolodzy. Tradycyjne pałeczki są drewniane i jednorazowego użytku. Aby wyprodukować 45 milardów pałeczek rocznie w Chinach wycina się 25 milionów drzew. Nie więc dziwnego, że działacze na rzecz ochrony środowiska zachęcają do korzystania, tak jak w koreańskich restauracjach, z pałeczki metalowych. Tajwańczycy i mieszkańcy Chin Ludowych coraz częściej używają pałeczek plastikowych, które mogą być wykorzystywane wielokrotnie.
Przed “niebezpiecznymi: pałeczkami, ostrzegają także organizacje chroniące praw konsumentów. Wiele z pałeczek jednorazowego użytku produkowanych w Chinach jest szkodliwych dla zdrowia. Według badań przeprowadzonych przez Fundację Konsumentów na Tajwanie ok. 80% pałeczek pochodzących z Chin, a dostępnych na rynku tajwańskim zawiera szkodliwe związki chemiczne takie jak ołów czy tlenek siarki . Korzystanie z takich pałeczek zwiększa ryzyko zachorowania na choroby płuc, skóry czy astmę.
Jak używać pałeczki:
Oczywiście używając pałeczek nie należy zapominać o etykiecie.
Zabawa pałeczkami przy stole jest dużym nietaktem. Pałeczki wbite w ryż znajdujący się w miseczce przypominają kadzidełka zapalane w czasie uroczystości pogrzebowych. Należy więc tego unikać. W zdumienie wprowadziłoby by Chińczyka odwrócenie pałeczek grubszą strona do jedzienia. Gdy nie jemy należy położyć pałeczki na specjalnej podstawce - trzymanie ich cały czas w ręku czy gestykulowanie nimi jest oznaką braku kultury.
W odległych czasach Konfucjusz propagował korzystanie z pałeczek dziś jednak współczesne pałeczki mogą dostarczyć nie lada kłopotów. Na alarm biją między innymi ekolodzy. Tradycyjne pałeczki są drewniane i jednorazowego użytku. Aby wyprodukować 45 milardów pałeczek rocznie w Chinach wycina się 25 milionów drzew. Nie więc dziwnego, że działacze na rzecz ochrony środowiska zachęcają do korzystania, tak jak w koreańskich restauracjach, z pałeczki metalowych. Tajwańczycy i mieszkańcy Chin Ludowych coraz częściej używają pałeczek plastikowych, które mogą być wykorzystywane wielokrotnie.
Przed “niebezpiecznymi: pałeczkami, ostrzegają także organizacje chroniące praw konsumentów. Wiele z pałeczek jednorazowego użytku produkowanych w Chinach jest szkodliwych dla zdrowia. Według badań przeprowadzonych przez Fundację Konsumentów na Tajwanie ok. 80% pałeczek pochodzących z Chin, a dostępnych na rynku tajwańskim zawiera szkodliwe związki chemiczne takie jak ołów czy tlenek siarki . Korzystanie z takich pałeczek zwiększa ryzyko zachorowania na choroby płuc, skóry czy astmę.
Jak używać pałeczki:
Komentarze
Prześlij komentarz