Pomelo

Zbliża się Święto Księżycowe (中秋節)obchodzone na Tajwanie, Chinach Ludowych, Hong Kongu czy Singapurze. Z świętem tym nieodzownie związany jest owoc pomelo – także nazywany pomarańczą olbrzymią. Chińska nazwa owocu to “youzi” (柚子), a homofon “you” (有) to także chiński odpowiednik słowa „mieć”, „posiadać”; nic więc dziwnego, że pomelo jest symbolem dobrobytu.
To pamelo zawdzięczamy grejpfruity, powstałe po skrzyżowaniu chińskiej pomarańczy z pomelo. Owoc pochodzi z Azji południowo-wschodniej, a Europejczycy poznali go przypadkowo w Palestynie w 1178.
Pomelo to największy z cytrusów -jego waga może dochodzić nawet do 2 kg.
Ma grupą, gąbczaszą skórkę. Sam owoc jest dość soczysty i mniej gorzkawy niż grejpfruit; owoc jest niskokaloryczny i bogaty w witaminę C. Wchodzące w skład pomelo flawonoidy powstrzymują podział komórek rakowych i wykazują działanie podobne do antybiotyku.
Kandyzowana skórka pomelo może być smacznym dodatkiem do deserów i ciast.
Pomelo można długo przechowywać - przeciętnie od dwóch, aż do czterech miesięcy (nawet w wysokiej temperaturze).
Na Tajwanie pomelo uprawianie jest na 5tys. hektarach ziemi. W rym roku sprzedano już 150 ton do Chin. Do głównych importerów tajwańskiego pomelo należą także Hong Kong, Singapur i Kanada.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chińskie więzienia: tortury i interes

Bonum est diffusivum sui

Wojna bez zasad