Ściekowe jedzenie

Poniższy wpis nie jest dla miłośników zdrowej orientalnej żywności :-)
Kolejny odcinek z serii niezdrowa żywność na Tajwanie i przykład, że wyspa coraz bardziej przypomina Chiny Ludowe; według tajwańskiej Agencja Żywności i Leków przy produkcji wielu produktów spożywczych znanych firm (lista wynosi już prawie 250 zakładów) stosowano olej z odzysku (gutter oil) czyli olej otrzymany w wyniku procesu recyklingu zużytego oleju zebranego z takich źródeł jak frytkownice w restauracjach, kratki ściekowe wyciągów kuchennych, odtłuszczacze czy odpady poubojowe.
Olej pochodzenia zwierzęcego rozprowadzała  firma z Kaoshiung Chang Guann ((強冠企業). Wśród  skażonych produktów są między innymi zupki błyskawiczne firmy Wei Lih Food Industrial Co (維力食品) czy sos z mielonej wieprzowiny i grzbów sprzedawany pod marką supermarketu  Wellcome (頂好超市). Olej z odzysku firmy Chang Guann trafił także do wielu lokalnych restuaracji i piekarni - te stosowały go przy produkcji popularnych obecnie ciasteczek księżycowych; dziś media donoszą, że olej kupowały także firmy w Hong Kongu.
Tymczasem władze Tajpej wyznaczyły nagrodę” w wysokości do 25 mln NTD (ok. 833 tys USD) za wskazywanie firm stosujących  skażony olej.
1/10 całego oleju używanego w Chinach Ludowych to wlasnie gutter oil, a jak ów odzysk wygląda pokazało to jakiś czas temu Radio Free Asia (RFA).

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chińskie więzienia: tortury i interes

Tajwańskie maszyny trafiały do Rosji

Mieszanka chińskiego autorytaryzmu i zachodniego wokeizmu