Ściekowe jedzenie
Poniższy wpis nie jest dla miłośników zdrowej
orientalnej żywności :-)
Kolejny odcinek z serii niezdrowa żywność na
Tajwanie i przykład, że wyspa coraz bardziej przypomina Chiny Ludowe; według
tajwańskiej Agencja Żywności i Leków przy produkcji wielu produktów spożywczych
znanych firm (lista wynosi już prawie 250 zakładów) stosowano olej z odzysku
(gutter oil) czyli olej otrzymany w wyniku procesu recyklingu zużytego
oleju zebranego z takich źródeł jak frytkownice w restauracjach, kratki
ściekowe wyciągów kuchennych, odtłuszczacze czy odpady poubojowe.
Olej pochodzenia zwierzęcego
rozprowadzała firma z Kaoshiung Chang Guann ((強冠企業). Wśród skażonych produktów są między
innymi zupki błyskawiczne firmy Wei Lih Food Industrial Co (維力食品) czy sos z mielonej wieprzowiny i grzbów sprzedawany pod marką
supermarketu Wellcome (頂好超市). Olej z
odzysku firmy Chang Guann trafił także do wielu lokalnych restuaracji i
piekarni - te stosowały go przy produkcji popularnych obecnie ciasteczek
księżycowych; dziś media donoszą, że olej kupowały także firmy w Hong Kongu.
Tymczasem władze Tajpej wyznaczyły
nagrodę” w wysokości do 25 mln NTD (ok. 833 tys USD) za wskazywanie firm
stosujących skażony olej.
1/10 całego
oleju używanego w Chinach Ludowych to wlasnie gutter oil, a jak ów odzysk
wygląda pokazało to jakiś czas temu Radio Free Asia
(RFA).
Komentarze
Prześlij komentarz