Kavalan czyli tajwański No. 1
Od miesiąca Szkoci są w szoku bo w marcu w konkursie World
Whiskies Awards organizowanym przez prestiżowy magazyn branżowy Whisky Magazine
główną nagrodę za najlepszą whisky 2015 roku zdobyli Tajwańczycy. Zwycięscą
jest Kavalan Solist Vinho Barrique produkowane przez gorzelnię King Car Group w
wiosce Yuanshan w powiecie Ilan w północno-wschodniej
części Tajwanu.
Jest to do tej pory jedyna gorzelnia produkująca whisky na wyspie. Wybudowano ją w 2005 roku, a zaczeła działać w marcu 2006 roku. Pierwsze butelki z whisky Kavalan pojawiły się w sklepach pod koniec 2008 roku i od tej pory napój ten podbija świat. Sama gorzelnia, którą właśnie odwiedziłam, robi imponujące wrażenie.
Jest pięknie ulokowana wśród zieleni Ilan– miejsca słynącego z najczystszej wody na Tajwanie. Pomiędzy budynkami zakładów przechadzają się czaple.
Jest to do tej pory jedyna gorzelnia produkująca whisky na wyspie. Wybudowano ją w 2005 roku, a zaczeła działać w marcu 2006 roku. Pierwsze butelki z whisky Kavalan pojawiły się w sklepach pod koniec 2008 roku i od tej pory napój ten podbija świat. Sama gorzelnia, którą właśnie odwiedziłam, robi imponujące wrażenie.
Jest pięknie ulokowana wśród zieleni Ilan– miejsca słynącego z najczystszej wody na Tajwanie. Pomiędzy budynkami zakładów przechadzają się czaple.
Kilka lat temu firma King Car Group, produkująca także kawę i posiadająca sieć kawiarenek o nazwie Mr
Brown, postawiła sobie nie lada wyzwanie - stworzyć produkt, który
rozsławi Tajwan i stanie się światowym NO 1. Udało się….Tajwańczycy pobili
Szkotów, Japończyków i Irlandczyków.
Przy okazji tego sukcesu warto wspomnieć skąd nazwa Kavalan.
To kawałek historii Tajwanu!
Kavalan to jedno z plemion aborygeńskich, które zamieszkiwało
wyspę długo zanim pojawili się tu Chińczycy . W rodzimym języku plemienia
Kavalan (język z grupy austronezyjskiej
a więc nie mający nic wspólnego z żadnym z języków z grupy
chińsko-tybetańskiej) znaczy “ludzie, którzy zamieszkują równinę”. I rzeczywiście
aborygeni z tego plemienia zamieszkiwali równiny w Ilan, ale w XIX wieku zmuszeni zostali do ucieczki na południe.
Ostatecznie osiedlili się w okolicach Hualian i Taitong.
Najwcześniejszy zapis historyczny dotyczący plemienia Kavalan
pochodzi z 1632 r. kiedy to do wyspy przybił ściągnięty przez tajfun hiszpański statek. Na brzegu przybysze natrafili
właśnie na Kavalan.
Z czasem w regionie Ilan zaczeło pojawiać się coraz więcej
Chińczyków (Han) i wyparli oni aborygenów na południe. Ale plemię Kavalan nie poddawało się bez
walki. W 1878 r. doszło do bardzo krwawej bitwy pomiędzy najeźdzcami
reperzentującymi dynastię Qing (ostatnia chińska, a właściwie mandżurska, dynastia panująca w Chinach w latach
1644-1912) a ludem Kavalan i wspiarającym ich innym plemieniem Sakiyaza.
Aborygeni zostali wycieci niemal do pnia. Bitwa ta przeszła do historii pod
nazwa “Incydent Takobowan”.
Tajwańskę whisky nazwano w hołdzie dla pierwotnych
mieszkańców Ilan –Kavalan; delektując
się drinkiem z wyspy warto pamiętać, że to nie Portugalczycy, nie Hiszpanie,
nie Chińczycy, nie Japończycy a nawet nie hrabia Beniowski (choć miał tytuł króla wyspy J), ale aborygeni byli
pierwszymi gospodarzami Tajwanu; oni byli No. 1
Zdjęcia
Zdjęcia
Komentarze
Prześlij komentarz