Chińskie pałeczki

Oczywiście używając pałeczek nie należy zapominać o etykiecie.
Zabawa pałeczkami przy stole jest dużym nietaktem. Pałeczki wbite w ryż znajdujący się w miseczce przypominają kadzidełka zapalane w czasie uroczystości pogrzebowych. Należy więc tego unikać. W zdumienie wprowadziłoby by Chińczyka odwrócenie pałeczek grubszą strona do jedzienia. Gdy nie jemy należy położyć pałeczki na specjalnej podstawce - trzymanie ich cały czas w ręku czy gestykulowanie nimi jest oznaką braku kultury.
W odległych czasach Konfucjusz propagował korzystanie z pałeczek dziś jednak współczesne pałeczki mogą dostarczyć nie lada kłopotów. Na alarm biją między innymi ekolodzy. Tradycyjne pałeczki są drewniane i jednorazowego użytku. Aby wyprodukować 45 milardów pałeczek rocznie w Chinach wycina się 25 milionów drzew. Nie więc dziwnego, że działacze na rzecz ochrony środowiska zachęcają do korzystania, tak jak w koreańskich restauracjach, z pałeczki metalowych. Tajwańczycy i mieszkańcy Chin Ludowych coraz częściej używają pałeczek plastikowych, które mogą być wykorzystywane wielokrotnie.
Przed “niebezpiecznymi: pałeczkami, ostrzegają także organizacje chroniące praw konsumentów. Wiele z pałeczek jednorazowego użytku produkowanych w Chinach jest szkodliwych dla zdrowia. Według badań przeprowadzonych przez Fundację Konsumentów na Tajwanie ok. 80% pałeczek pochodzących z Chin, a dostępnych na rynku tajwańskim zawiera szkodliwe związki chemiczne takie jak ołów czy tlenek siarki . Korzystanie z takich pałeczek zwiększa ryzyko zachorowania na choroby płuc, skóry czy astmę.
Jak używać pałeczki:

Komentarze
Prześlij komentarz